Ana içeriğe atla

Sakıp Sabancı Müzesi işbirliğiyle ''Souffleur'' sergisi kapılarını açtı

 



Hüseyin Çağlayan(Hussein Chalayan) aslen KKTC'li bir Anglo-Türk. Londra'da çağdaş sanat ve modanın önde gelen temsilcilerinden.2005 yılında Venedik Sanat Bienali'nde kısa film çalışması ''The Absent Presence(Olmayan Varolma)'' ile Türkiye'yi temsil eden Hüseyin Çağlayan yine başarısıyla dikkat çekti.



  Moda tasarımcısı popüler kültüre yeni bir soluk getirdi..

Popüler kültürde eleştirilen ''özenme'' kavramından ilham alan Çağlayan, Pre-tension(Özenme); dijital soyutlanmayı vurgulayan Fake Celebrations(Sahte kutlamalar); sömürgeleştirilmiş toplulukların bedensel hareketlerini konu alan Post Colonial Body(Sömürgecilik Sonrası Beden)  başlıklarıyla ziyaretçilerini hem düşündürüyor hem de yeni bir soluk getiriyor.

Toplumsal gerçeklik moda tasarımcısının odağında ve modaya dışardan bir gözle bakarak bizleri düşündürüyor.

Sergi antropoloji, teknoloji. biyoloji, bilim, felsefe. mimari ile ilgili ipuçları veriyor. Buraya baktığımızda kendimizi bilgi süzgecinden geçiriyoruz. Çağdaş sanat ve moda geniş yelpazeyle biz değerli ziyaretçilerin yeniden ilgi odağı haline geliyor.

Sakıp Sabancı Müzesi bu sergide Çağlayan'ın çalışmalarını özenle sunuyor. Sergi müzenin iki alt katında sergileniyor. Duvara yazılmış Hüseyin Çağlayan'ın eserlerini okuyarak başlıyoruz.Duvarda yer alan maskeli yüzler, podyumlarda kullanılan perdeler farklı bir bakış açısı ile değerlendiriliyor.

İlk bakışta düşündüm ve gerçekçi bir çalışma 


Moda tasarımcılarının kıyafetlerini sunan kukla bedenler hayret uyandırıcı 

Sergilenen bölümlere baktığımızda ''Podyumlarda yürüyen bedenler aslında gerçeği yansıtmayan kukla insanlar'' gibi görünüyor. 

Çağlayan, Gravity Fatigue(Yerçekimi Yoğunluğu) adlı projeksiyondan sunulan enstalasyonunu bizlere sunuyor. Bu enstalasyonunu kendi hazırlıyor. Kendisi de usta bir yönetmen edasıyla başarılı bir şekilde bu ekibi yönetiyor.


Sakıp Sabancı Müzesi adres: Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul

(0212) 277 22 00 

Sergi 29 Ocak 2023 tarihinde sonlandı. 

Yeni sergilerini Türkiye'de bekliyoruz.


Dipnot: Sakıp Sabancı Müzesi Salı günleri ücretsiz ziyaret edilebilir. Pazartesi günleri dışında diğer günler açıktır. Giriş ücretleri tam 60 TL ,Öğrenci 30 TL dir.

Sanatçıyla ilgili gelişmeleri Instagram'dan @husseinchalayanofficial adresinden takip edebilirsiniz.



Yorumlar

  1. Güzel bir billendirme oldu eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel çok haz alarak okudum.Başarılarınız daim olsun.Canı gönülden tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dijital müzik farklı platformlarda farklı dinleyici kitlesini besliyor

  Müzik endüstrisi üretime aç; yeni yeteneklerini dijital mutfağına davet ediyor . Bir bilene sorduk?   Çağa ayak uydurmak gerek. Müzik piyasası sürekli kendini revize ediyor. Dijital devrim müzik piyasasını daha da hareketlendiriyor. İstediğimiz parçayı program yardımıyla mix edip hazırlıyoruz. Dijital albümü Spotify,Youtube ve diğer mecralardan yayınlayabiliyoruz.   Müzikoloji okuyan Emre Çağlayan’a sorduk:   Siz mesleğe nasıl başladınız? Siz albümlerinizi nasıl hazırladınız?   2012 yılında kendime klavye aldım. Klavye şirketinin vermiş olduğu hediye yazılımla kendimi geliştirdim. Dawn , Plugin ve Vst gibi yazılım programlarıyla parçalar hazırladım. Öğrenmem biraz zaman aldı. Yabancı kaynakları tercüme etmek gerekiyor. Araştırma yaptıktan sonra daha iyi kavrayabilirsiniz. Kendimi 10 yıl gibi bir süreçte yetiştirdim. Bu işte sadece yetenekli olmak yeterli değil. Bilgimizi daha geniş açıdan donanımlı hale getirmemiz gerekiyor.   Dijital müzik hazırlamak n...

Dans hayatın her anında ritmiyle bize eşlik ediyor! Tuğçe Tuna ile beden ve dansı keşfedelim

   Bedenim dansla bütünleştiğinde şekilden öte bir noktada kendimi buluyorum. Başka boyutlarda iletişim-etkileşim mümkün oluveriyor.                                                                                                                           Tuğçe Tuna  Tuğçe Tuna'dan kendi biyografisini dinleyelim.. Dansla hareketle büyüdüm. Tüm yaşamsal tercihlerimi kendi hareket tarzımı bedenleştirebilmekten yana kullandım.Çağdaş dans ve performans öğreticiliğimin 30. yılı ama sekiz yaşındayken  Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde çocuk balesinde dans etmeye başladım. Ardından Hacettepe Üniversi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladığım bale eğitimini 1991 ...

Eda Bayhan moda tasarımında ikon olup hayal gücümüzün ötesine çıkacak!

Moda tasarımı öğrencisi Eda Bayhan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli sohbetimiz bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.. Eda Bayhan yeni bir kıyafet tasarlıyor  Kendini sınırlama ve hayal gücünün sınırlarını zorla! Eda Bayhan ile  moda tasarımı eğitimi hakkında konuştuk.. Bilgi Üniversitesi Moda Tasarımı 3.sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Sinema-Televizyon bölümünden çap yapan Eda Bayhan ile Moda Tasarımı eğitimi üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Moda tasarımı ile nasıl tanıştınız anlatır mısın? Bize biraz bölümün içeriğinden bahseder misin? Tabiki. 2019 senesinde Bilgi Üniversitesi mimarlık bölümü kazandım fakat kendimi bu bölüme ait hissetmedim. Moda tasarımı bölümünün yetenek sınavını kazandım. Hikayem bu şekilde başlamış oldu. Uygulamalı dersler daha ağırlıklı ilerliyor. Atölye de derslerimiz oluyor. Drapaj, dikim, kalıp, dijital çizim ve dokuma(ileri kumaş teknikleri) derslerini görüyoruz .Dokuma dersine severek katılıyorum. En sevdiğim derstir. Toplum ne der diye ...