Ana içeriğe atla

Gitarist mi doğulur mu yoksa sonradan olunur mu? Gitar öğretmeni Ersim Tunce'nin hikayesi..

 Tekirdağ Sanat Merkezi'nde gitar eğitmenliği yapan Ersim Tunce ile gitar ve müzik eğitmenliği hakkında konuştuk..

Ersim Bey sizi yakından tanıyabilir miyiz?

Gitar ile ilk tanışmam 15 yaşımda oldu. O zamanlar İzmir'deydim. 2007 yılında Tekirdağ'a taşındık. Tekirdağ Endüstri meslek lisesi mezunuyum. Lisedeyken gitara ve şarkı söylemeye Fikri öğretmenimin önerisiyle başladım. Şarkı söylemeye meraklıydım. Öğretmenim bana liseye yeni geldin, şarkı söylüyorsun ben seni birileriyle tanıştırmak istiyorum dedi. Tekirdağ Sanat Merkezi ile hocam sayesinde tanıştım. 



Trakya Üniversitesi Devlet konservatuarı Gitar mezunuyum. Formasyon aldım. Öğretmenlik yapıyorum. Müzik öğretmeniyim aynı zamanda müzisyenim.30 yaşındayım 18 senedir aktif olarak müzikle uğraşıyorum. 6 yıldır müzik öğretmenliği yapıyorum. Tekirdağ'da çeşitli yerlerde sahne alıyorum.


Herkes sevdiği ve hayal ettiği mesleği yapmalı.

Gitar öğretmenliği sevdiğim bir iş. İşimi severek yapıyorum. Sevdiğim işi yaptım onun savaşını verdim. 

Ersim Bey sizce Gitar bizim hayatımıza ne katıyor? Enstrümanların bizim hayatımıza etkileri nelerdir?

Bütün sanat türleri insanların yaşamına dokunur.Hayatınıza renk katar.


İnsanlığın başından beri sanat vardır Bunun adı değişmiştir. Bir çok konuda yeteneğiniz yoktur ama kültüre sahip oluruz. İnsanın vizyonu hayata bakış açısından önemlidir. 

Gitar bizim arkadaşımız oluyor. Hayatımızın her döneminde psikolojik destek oluyor. Güçlü kalmamızı sağlıyor.

Platon'un Devlet adlı kitabında şöyle geçiyordu:  Bir insan sadece sanatla ya da sadece sporla ilgilenirse onun çalışkanlığı açığa çıkamaz. İnsan ikisini bir arada kullanmalı ve gerçek yetenekler o zaman açığa çıkar.Spor ve sanatı hayatımızda dengelemeliyiz. Seversen dengelenir.

Gitar sanatla müzikle uyumu çok güzel.

Tekirdağ a geldikten sonra burada ambians nasıl? Tekirdağ Sanat Merkezi ile uyumunuz nasıl?

 Özel okulda halk eğitimde çalıştım. Herkes müzik öğretmeni burda. Tekirdağ Sanat Merkezi'nde ekip işi yapıyoruz. Zümre olduğundan daha nitelikli birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Biraz sosyalleşmek kendini geliştirmek istedim. Gitar bana arkadaş oldu.15 senedir de böyle oldu.İlk defa bu kadar uzun süre bir şekilde bir kurumda kaldım.

Bize kendi bestelediğin bir parçadan söyleyebilir misin ?

Tekirdağ'ı gezerken bu şarkıyla gezebilirsiniz. Tekirdağ ile ilgili söz ve müziği kendisine ait olan bir parça da besteleyen Ersim Tunce içinde sevgi dolu bir parça gerçekten.

hayat bir yoldur kadehi doldur...bırak artık elemi kederi.. ay karanlık gecede buldum yolumu yıldızlara tırmana tırmana. Günebakan döndü yüzünü yeni doğan güneşe..

Tekirdağ Sanat Merkezi'nde kaç yaşındaki kişilere eğitim veriyorsunuz? Gitar eğitimi ne şekilde olmalı ? Enstrüman çalarken başlangıç aşaması nasıl olmalıdır ?

7 den 70'e eğitim veriyoruz.40 yaşında öğrencim de var 5 yaşında da öğrencim var. Her yaştan insana açık.4 ila 5 yaş aralığında ise piyanoya yönlendiriyoruz. Daha kolay. Gitarda birkaç psikomotor faaliyet var. 10-11 yaşında  başlanılması uygun. 

İlk önce yapabilir mi diye bakıyoruz. Şevkini kırmamaya çalışıyoruz. Gitarı tutuşu nasıl parmaklar ve kollar yetişiyor mu diye bakıyoruz. Psikomotor faaliyetlere göre o çocuğa uygun enstrümana yönlendiriyoruz. 

Piyanoda tuşa basınca ses çıkıyor gitarda birkaç psikomotor faaliyetleri var.O yüzden piyanoyla başlatıyoruz.


Yıl sonunda ne gibi etkinlikleriniz oluyor ? 

Tekirdağ Sanat Merkezi olarak 18 Mart'ta Çanakkale Türküsünü söyleyeceğiz.


Yorumlar

  1. Güzel röportaj teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bir içerik olmuş teşekkürler 👍🏻

    YanıtlaSil
  3. Sanatın ve sanatçının değeri her zaman bilinmeli

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dijital müzik farklı platformlarda farklı dinleyici kitlesini besliyor

  Müzik endüstrisi üretime aç; yeni yeteneklerini dijital mutfağına davet ediyor . Bir bilene sorduk?   Çağa ayak uydurmak gerek. Müzik piyasası sürekli kendini revize ediyor. Dijital devrim müzik piyasasını daha da hareketlendiriyor. İstediğimiz parçayı program yardımıyla mix edip hazırlıyoruz. Dijital albümü Spotify,Youtube ve diğer mecralardan yayınlayabiliyoruz.   Müzikoloji okuyan Emre Çağlayan’a sorduk:   Siz mesleğe nasıl başladınız? Siz albümlerinizi nasıl hazırladınız?   2012 yılında kendime klavye aldım. Klavye şirketinin vermiş olduğu hediye yazılımla kendimi geliştirdim. Dawn , Plugin ve Vst gibi yazılım programlarıyla parçalar hazırladım. Öğrenmem biraz zaman aldı. Yabancı kaynakları tercüme etmek gerekiyor. Araştırma yaptıktan sonra daha iyi kavrayabilirsiniz. Kendimi 10 yıl gibi bir süreçte yetiştirdim. Bu işte sadece yetenekli olmak yeterli değil. Bilgimizi daha geniş açıdan donanımlı hale getirmemiz gerekiyor.   Dijital müzik hazırlamak n...

Dans hayatın her anında ritmiyle bize eşlik ediyor! Tuğçe Tuna ile beden ve dansı keşfedelim

   Bedenim dansla bütünleştiğinde şekilden öte bir noktada kendimi buluyorum. Başka boyutlarda iletişim-etkileşim mümkün oluveriyor.                                                                                                                           Tuğçe Tuna  Tuğçe Tuna'dan kendi biyografisini dinleyelim.. Dansla hareketle büyüdüm. Tüm yaşamsal tercihlerimi kendi hareket tarzımı bedenleştirebilmekten yana kullandım.Çağdaş dans ve performans öğreticiliğimin 30. yılı ama sekiz yaşındayken  Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde çocuk balesinde dans etmeye başladım. Ardından Hacettepe Üniversi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladığım bale eğitimini 1991 ...

Eda Bayhan moda tasarımında ikon olup hayal gücümüzün ötesine çıkacak!

Moda tasarımı öğrencisi Eda Bayhan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli sohbetimiz bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.. Eda Bayhan yeni bir kıyafet tasarlıyor  Kendini sınırlama ve hayal gücünün sınırlarını zorla! Eda Bayhan ile  moda tasarımı eğitimi hakkında konuştuk.. Bilgi Üniversitesi Moda Tasarımı 3.sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Sinema-Televizyon bölümünden çap yapan Eda Bayhan ile Moda Tasarımı eğitimi üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Moda tasarımı ile nasıl tanıştınız anlatır mısın? Bize biraz bölümün içeriğinden bahseder misin? Tabiki. 2019 senesinde Bilgi Üniversitesi mimarlık bölümü kazandım fakat kendimi bu bölüme ait hissetmedim. Moda tasarımı bölümünün yetenek sınavını kazandım. Hikayem bu şekilde başlamış oldu. Uygulamalı dersler daha ağırlıklı ilerliyor. Atölye de derslerimiz oluyor. Drapaj, dikim, kalıp, dijital çizim ve dokuma(ileri kumaş teknikleri) derslerini görüyoruz .Dokuma dersine severek katılıyorum. En sevdiğim derstir. Toplum ne der diye ...