Müzik endüstrisi üretime aç; yeni yeteneklerini dijital mutfağına davet ediyor. Bir bilene sorduk?
Çağa ayak uydurmak gerek. Müzik piyasası sürekli kendini revize ediyor. Dijital devrim müzik piyasasını daha da hareketlendiriyor. İstediğimiz parçayı program yardımıyla mix edip hazırlıyoruz. Dijital albümü Spotify,Youtube ve diğer mecralardan yayınlayabiliyoruz.
Müzikoloji okuyan Emre Çağlayan’a sorduk:
Siz mesleğe nasıl başladınız? Siz albümlerinizi nasıl hazırladınız?
2012 yılında kendime klavye aldım. Klavye şirketinin vermiş olduğu hediye yazılımla kendimi geliştirdim. Dawn, Plugin ve Vst gibi yazılım programlarıyla parçalar hazırladım. Öğrenmem biraz zaman aldı. Yabancı kaynakları tercüme etmek gerekiyor. Araştırma yaptıktan sonra daha iyi kavrayabilirsiniz. Kendimi 10 yıl gibi bir süreçte yetiştirdim. Bu işte sadece yetenekli olmak yeterli değil. Bilgimizi daha geniş açıdan donanımlı hale getirmemiz gerekiyor.
Dijital müzik hazırlamak ne kadar zaman alıyor? Hazırlarken hangi aşamalardan geçiyorsun? Dijital albüm yaparken karşılaştığın zorluklardan bahseder misin?
Dijital müzik yapmanın süresi kişiden kişiye değişebilir. 3 bölümü var. Arrange, mix ve master. Arrange ve mix aylarca sürebilir. Master diğerlerine göre biraz daha konforludur.
Ekipman pahalılığı ve en önemlisi network(çalışacağın kişiler). Çalışacağın kişileri bulmak seçicilik gerektiyor.
Kayıtları evde bile yapabiliyoruz
Müzik yapmak kendi imkanlarımıza bile mümkün. Evde alt yapı oluşturulduktan sonra kendi parçalarımızı oluşturabiliyoruz. Kendi stüdyomuzda kendi yazılımınızla parçalarınızı hazırlayabilirsiniz.
Müzik teknolojileri bölümü olarak hangi üniversiteleri önerirsin? Alaylı olarak bu mesleği öğrenebilir miyiz? Müzik şirketlerinin sunmuş olduğu avantajlar nelerdir?
İTÜ, Yıldız Teknik, Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, İstanbul üniversitesi, Bahçeşehir, Bilgi Üniversitesi ses mühendisliği bölümü var.
Bireysel olarak müzik yapım şirketlerinin bize sunduğu ayrıcalıklı eğitimleri var. Yetenek sınavları var. Bu sınavlarda bir kayıt sunuyorsunuz kaydı doğru referanslarda aldıysan biz seni yetiştirebiliriz diyorlar. Yapım şirketleri bize kendi eğitim sitemini sunuyor.
İyi ve başarılı dışarıdan kendi çapında bu işe hakim olunabilir. Mesela Youtube Music Akademi var. Müzik şirketleri kendi yazılımının eğitimini veriyor. Master ve mix teknikleri hakkında bilgilendiriyor. Yetenek sınavları var.
Dijital müzik yaparken bizi başarıya götüren püf noktaları senden alabilir miyiz?
Bizi başarıya götüren hikayedir. Hikaye bizim parçamızın tutulmasını sağlıyor. Yaptığım parçaların ilgi çekici olmasına dikkat ediyorum.
İlk etapta işin malzemesi önemli. İyi materyaller bulundurmak şart. Nitelikli sesin nasıl kurgulandığı ve hikayesi olması önemli. Sesin öne çıkması iyi bir takım çalışmasıyla da mümkün olabilir.
Büyük şirketleri takip etmeliyiz. Ses mühendisleri hangi çalışmaları yapmış bunları takip etmeliyiz. Bu dönemde çok fazla yazılım yapan kaynak var. Bu yol gösterici olabilir.
Dijital ortamda yayınladığımız parçamızın mutfaktaki son aşamaları ses mühendislerinin eleğinden geçip hali hazır hale getiriliyor. Bu aşama da olmazsa olmazlarımızdan.
Dijital ortamda iyi iş çıkaran ve bu işi başarıyla yapan birkaç isim verebilir misin?
Tren yolculuğunda kendi parçasını yapan orta düzey teknikle kayıt yapan sanatçı olarak Billie Eilish’i örnek verebiliriz.
Kendi yaptığı parçaların aşamasını Youtube üzerinden paylaşan pop müzik yapımcısı David Guetta.
Guetta, Akon ve Master KG ile yaptığı iş birliğinde başarılı kayıtlara imza atmıştı.
Mahmut Orhan 17 yaşında müzik prodüksiyonu yapmaya başladı. İlk albümü Chilia’yi 2014’te Beachside Records ile yayınladı. Sena Şener’in vokaliyle katkı sağladığı Feel şarkısıyla Ultra Music ile çok konuşulan bir başarıya imza attı.
Köfn ve Deeperise işbirliğiyle Güneşe Dokundum(Deep Mix) Hype Music ile başarılı çalışmalarını dijital mecralardan duyurdu. Bunun gibi başarılı olmuş isimler var. Bu isimleri örnek verebiliriz.
Bu yazı icin Ali beye teşekkürler
YanıtlaSilBende teşekkür ederim
Sil