Ana içeriğe atla

Doğal bir olayın doğal felakete dönüşümü: Türkiye depremin yasını tutuyor

https://simdineredesin.blogspot.com/

Doğal bir olayın doğal felakete dönüşümü! Böyle bir depremi beklemiyorduk! 

Türkiye 6 Şubat sabahına 7.7'lik bir depremle uyandı. Bu deprem Türkiye'de son 100 yılda ikinci büyük depremi oldu. Kahramanmaraş'ta sabah 4.17'de meydana gelen depremin etkisi büyük ölçekli oldu. Pazarcık merkezli depremin hasarı çok etkili oldu ve binlerce insanın ölümüyle sonuçlandı.

Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç Dr Özkan CORUK  jeoloji hakkında önemli bilgiler aktardı. Doç Dr CORUK ile Türkiye'de jeoloji mühendisliği ve zemin-yapı-deprem üzerine konuştuk.6 Şubat Depremi örneği üzerinde de durduk. Öğretim üyesi CORUK sözlerine şöyle devam etti:

Doç Dr Özkan CORUK 

Deprem ile ilgili yayınlanan yazılarını bizlere sundu 


''40 yıldır bu işi yapıyorum. Üniversite öğretim üyesiyim. Amacım kamuoyunu bilinçlendirmek. Ben bunun için okuyorum. Bu benim kamuya olan borcumdur'' dedi.


Yaşanacak depremin üreteceği enerjiyi bilimsel açıdan ele alıyor, yapı ve yerleşim alanlarına etkisini araştırıyoruz.

Jeoloji mühendisliği ve depremin etkisi hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Jeoloji mühendisleri olarak hangi büyüklüklerde deprem olacak ona bakıyoruz. Yaşanacak depremin üreteceği enerjiyi bilimsel açıdan ele alıyoruz. Depremin ürettiği elastik dalga özelliklerinin yapı ve yer ortamı üzerindeki etkisi nedir onları değerlendiriyoruz. İnşaat mühendislerine  deprem esnasında zemin davranışı hakkında gerekli bilgileri veriyoruz.




Bu deprem dalgası zeminde nasıl bir davranış gösterecek? Yapının farklı yönden gelen deprem dalgasına karşı göstereceği davranışı belirtiyoruz. İnşaat mühendisleri yapıları bu davranışa hazırlıklı olarak üretiyor ve projelendiriyorlar.

Tüm yapıların yükü yer ortamına yani zemine veya kayaya aktarılıyor. Mühendislik jeolojisi zemin ve kayanın mühendislik özelliklerini tanımlayan uzmanlık alanıdır. Jeofizik ölçüm yöntemleriyle yer ortamının dinamik davranışını tanımlıyor, sondajlarla örnekler alarak zemin ve kayanın mühendislik özelliklerini tanımlayan raporlar hazırlıyoruz. Bu raporlar çok geniş kapsamlı ve ayrıntılı oluyor. Planlama veya inşa yapacağımız sahanın jeoloji,mühendislik jeolojisi ve  jeoteknik etüdünü yapıyoruz.

Alüvyon arazi yapısı depremde daha fazla yıkıcılık gösteriyor. Yapılardaki büyük hasar zeminle ne kadar ilişkilidir ? Alüvyon zeminlerdeki alınabilecek önlemler nelerdir ?

Alüvyon arazilerin yapısına göre yıkıcı olabilir. Türkiye'de yerleşim yerleri %70 oranında alüvyon zemindedir. Adapazarı, Tokat, Erzincan, Mersin, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay gibi şehirler jeolojik koşulların ortaya koyduğu bir zemin ortamı. Alüvyon zeminin mühendislik özelliğini belirleyip ona göre yerleşim/imar planlaması yapılmalıdır. Yasaklamalarla bu zeminlerde yerleşime engel olamazsınız. Her planlanan yapının mühendislik hizmeti alması gerekiyor. Hedef, doğru mühendislik hizmetini almak. Fazla katlı yapı yapılacaksa depremin zeminle ilişkisini doğru tespit etmek gerekir.






Sosyal medyada yayılan bilgi kirliliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Deprem, yapı, zemin ve planlama multi-disipliner bir konudur. Bu konunun her ayağı farklı uzmanlık alanı gerektirir. Her soruya her yer bilimci her inşaat mühendisi cevap veremez. Her konuya cevap verildiğinde bir durumda bilgi kirliliği oluşur. Örneğin Kahramanmaraş'ta volkanik patlama haberi yalan haberdir. Spekülatif haberler sosyal medyada karşımıza çıkmaktadır. Her konunun uzmanının açıklama yapılması gerekir.

Sıradan bir vatandaş zemin ve yapılar ile ilgili bilgi sahibi olmalı mı?

Herkesin bu konuyu öğrenme zorunluluğu yok. Uzmanına güvenmeli. Şunu sorgulayabilir: Benim binamın projesini kim ve nasıl yaptı? Şeklinde sorarak veya zeminle ilgili etütleri kim yaptı diye sorarak bilinçlenebilir. Her vatandaş bilinçsizce yapısından karot almamalıdır.

Türkiye'de kamu kurumları ile koordineli nasıl çalışılabilir ? Jeoloji mühendisliği adına ülkemizde hangi çalışmalar yürütülüyor ?

Belediyelerde Fen işleri dairesinde,imar müdürlüğünde jeoloji ve jeofizik mühendislerinin olması lazım. Büyükşehir belediyelerinin resmi personeli olarak hizmet etmesi gerekir.

Geçmiş dönemlerde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeliği yaptım. Her yıl Şubat ve Nisan aylarında toplantılarımız oluyor. Mühendislik Jeolojisi Derneği'nin düzenlediği sempozyumlar oluyor. Bu sempozyumlarda yer ortamının jeoteknik ve jeomekanik davranışları ile ilgili tüm konular hakkında araştırmalar,çalışmalar sunuluyor.

Türkiye'de Mahalle Afet Gönüllüleri(MAG) 1999 depreminden sonra başlatılan Mahalle Afet Destek Projesi projesi kapsamında eğitilen gönüllüye verilen addır. Sosyal farkındalık adına topluma bu örgüt tarafından o yıllarda Marmara Bölgesi'nin sivil savunma, belediye itfaiye yetkililerine, arama kurtarma gönüllülerine eğitim verildi. Mahalle bazında deprem yardım konteynerları kuruldu şu anda bazılarının içi boşaltılmış. Bazı yerlerden kaldırıldı.

Doç Dr Özkan CORUK'un haberlerinin linkini bırakıyorum. Jeoloji ile ilgili hocamızın katıldığı uluslararası yayınlar , panel, sempozyumlar adına onur duydum. Avesis'te cv kısmında hocamızın fayın arazi çalışmalarını görebilirsiniz. Takip edebilirsiniz. 

Deprem bizim gerçeğimiz bu konuda hepimizin bilgilenmesi dileğiyle.. Bilinçli farkındalığa doğru hızla ivme kazanmak umuduyla!

Doç Dr Özkan CORUK'a verdiği bilgiler için teşekkürlerimi sunuyorum.


https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/birimler/zemin-deprem-inceleme-sube-mudurlugu/41/22810 

https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/12533166/elma-gecmis-depremlerden-gereken-dersleri-cikarmaliyiz


https://www.jmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=10036&tipi=14&sube=6

(Jeoteknik etüdlerde standarda uygun uygulama, yöntem ve yönetmelikler)

https://www.jmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=7905

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

http://www.muhjeoder.org.tr/sempozyum//muhjeo2017_program


Yorumlar

  1. Bu ülkenin Doç. Dr. Özkan Coruk gibi, kamuoyunu bilinçlendirecek, insanlara çok ihtiyacı var. Özellikle doğru yerlerde (zemin odaklı!) yerleşimler, yapılanmalar... Gerçekten çok önemli ve hep de önemli olacak belli ki. Bilinçsiz hareket eden çok kişi var...

    Doğanın kanunu bu; elbette ki depremler devam etmek zorunda, fakat ölen olmasın. BU KESİNLİKLE MÜMKÜN! Uzmanlar bizlere daha da çok bilgi aktarabilmeli; hiç durmadan, usanmadan... Buna çok ihtiyacımız var! Onlara güveniyoruz.

    Bir uzmanına sorduğunuz için, herkes adına teşekkür ederim. Uzmanlar susmasın! Biz dinlemeye hazırız! Devamı gelmesi dileğiyle... Kolaylıklar dilerim

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ediyoruz bilgiler ve emekleriniz için.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dijital müzik farklı platformlarda farklı dinleyici kitlesini besliyor

  Müzik endüstrisi üretime aç; yeni yeteneklerini dijital mutfağına davet ediyor . Bir bilene sorduk?   Çağa ayak uydurmak gerek. Müzik piyasası sürekli kendini revize ediyor. Dijital devrim müzik piyasasını daha da hareketlendiriyor. İstediğimiz parçayı program yardımıyla mix edip hazırlıyoruz. Dijital albümü Spotify,Youtube ve diğer mecralardan yayınlayabiliyoruz.   Müzikoloji okuyan Emre Çağlayan’a sorduk:   Siz mesleğe nasıl başladınız? Siz albümlerinizi nasıl hazırladınız?   2012 yılında kendime klavye aldım. Klavye şirketinin vermiş olduğu hediye yazılımla kendimi geliştirdim. Dawn , Plugin ve Vst gibi yazılım programlarıyla parçalar hazırladım. Öğrenmem biraz zaman aldı. Yabancı kaynakları tercüme etmek gerekiyor. Araştırma yaptıktan sonra daha iyi kavrayabilirsiniz. Kendimi 10 yıl gibi bir süreçte yetiştirdim. Bu işte sadece yetenekli olmak yeterli değil. Bilgimizi daha geniş açıdan donanımlı hale getirmemiz gerekiyor.   Dijital müzik hazırlamak n...

Dans hayatın her anında ritmiyle bize eşlik ediyor! Tuğçe Tuna ile beden ve dansı keşfedelim

   Bedenim dansla bütünleştiğinde şekilden öte bir noktada kendimi buluyorum. Başka boyutlarda iletişim-etkileşim mümkün oluveriyor.                                                                                                                           Tuğçe Tuna  Tuğçe Tuna'dan kendi biyografisini dinleyelim.. Dansla hareketle büyüdüm. Tüm yaşamsal tercihlerimi kendi hareket tarzımı bedenleştirebilmekten yana kullandım.Çağdaş dans ve performans öğreticiliğimin 30. yılı ama sekiz yaşındayken  Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde çocuk balesinde dans etmeye başladım. Ardından Hacettepe Üniversi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladığım bale eğitimini 1991 ...

Eda Bayhan moda tasarımında ikon olup hayal gücümüzün ötesine çıkacak!

Moda tasarımı öğrencisi Eda Bayhan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli sohbetimiz bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.. Eda Bayhan yeni bir kıyafet tasarlıyor  Kendini sınırlama ve hayal gücünün sınırlarını zorla! Eda Bayhan ile  moda tasarımı eğitimi hakkında konuştuk.. Bilgi Üniversitesi Moda Tasarımı 3.sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Sinema-Televizyon bölümünden çap yapan Eda Bayhan ile Moda Tasarımı eğitimi üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Moda tasarımı ile nasıl tanıştınız anlatır mısın? Bize biraz bölümün içeriğinden bahseder misin? Tabiki. 2019 senesinde Bilgi Üniversitesi mimarlık bölümü kazandım fakat kendimi bu bölüme ait hissetmedim. Moda tasarımı bölümünün yetenek sınavını kazandım. Hikayem bu şekilde başlamış oldu. Uygulamalı dersler daha ağırlıklı ilerliyor. Atölye de derslerimiz oluyor. Drapaj, dikim, kalıp, dijital çizim ve dokuma(ileri kumaş teknikleri) derslerini görüyoruz .Dokuma dersine severek katılıyorum. En sevdiğim derstir. Toplum ne der diye ...